Vanhentuneet lääkkeet

Hävitä vanhat ja käyttämättä jääneet lääkkeet turvallisesti ja vastuullisesti

Kaikki vanhentuneet lääkkeet ja käyttämättä jääneet lääkkeet ovat ongelmajätettä ja ne on syytä tuoda apteekkiin jatkokäsittelyä varten. Apteekista ne toimitetaan edelleen Ekokemin ongelmajätelaitokselle Riihimäelle. Vanhentuneiden lääkkeiden palauttaminen apteekkiin on ekoteko, jolla suojelet luontoa ja ympäristöä. Lisäksi varmistat, että vanhat lääkkeet eivät jää pyörimään kotiisi esimerkiksi lasten tai lemmikkien löydettäväksi. 

Palauta vanhentuneet lääkkeet apteekkiin

Lääkkeet on syytä palauttaa apteekkiin, mikäli niiden ulkonäkö tai haju on muuttunut tai ne ovat vanhentuneet. Huomioithan, että vanhentuneita lääkkeitä voi palauttaa apteekkiin vain hävitettäviksi. Apteekit eivät lääketurvallisuussyistä voi lunastaa takaisin lääkkeitä, ei edes avaamattomia pakkauksia. 

Näin käsittelet palautettavat vanhentuneet lääkkeet

Poista ensin lääkepakkauksista ohjeliput, pakkausselosteet ja pahvikotelot, sillä ne eivät ole ongelmajätettä. Vie pahvijäte pahvinkeräysastiaan.

Purkeissa olevat lääkkeet voi kerätä läpinäkyvään pussiin, läpipainolevyt sellaisinaan ilman ulkopakkausta. Lasipurkit viedään lasinkeräysastiaan ja muovipakkaukset muovijätteisiin. Voiteet ja nestemäiset lääkkeet voi palauttaa alkuperäispakkauksissaan.

ELOHOPEAMITTARIT

Elohopea ja jodi vaativat ongelmajätelaitoksessa omat, erilliset käsittelynsä. Siksi elohopeaa sisältävät kuumemittarit on syytä jo kotona laittaa erilliseen pussiin tai koteloon. Elohopeamittareita ei enää saa myydä. Tunnistat vanhan elohopeamittarin nesteen metallisesta väristä. Uusissa mittareissa käytetään alkoholiliuosta, joka on värjätty yleensä punaiseksi. Ne eivät ole ongelmajätettä.

JODIVALMISTEET

Jodia sisältävät valmisteet, esim. Jodix-tabletit, Betadine- ja Iodosorb-valmisteet, on pakattava erikseen omaan pussiinsa. Ne palautetaan tunnistamisen vuoksi alkuperäisissä pakkauksissaan.

RUISKUT JA NEULAT

Ruiskut ja neulat on syytä pistotapaturmien estämiseksi pakata erilliseen kannelliseen astiaan tai vaikka tyhjään mehutölkkiin, joka on suljettu hyvin vaikkapa maalarinteipillä. Huolimattomasti pakatut neulat voivat aiheuttaa työtapaturmia apteekissa.

MUU ONGELMAJÄTE

Apteekki ei ota vastaan paristoja, kemikaaleja, liuottimia tai muita ongelmajätteitä. Ne viedään paikalliseen jätteenkeräyspisteeseen.

Vanhojen lääkkeiden palautus apteekkiin

Ota vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet mukaasi samalla kun asioit apteekissamme. Henkilökuntamme ottaa lääkkeet vastaan ja huolehtii niiden hävittämisestä.

Vanhentuneiden lääkkeiden vastaanoton lisäksi saatte meiltä myös perinteiset apteekkituotteet ja -palvelut, sekä ihoystävällistä apteekkikosmetiikkaa.

Vanhat ja vanhentuneet lääkkeet