Itsehoitolääkkeet

Ilman reseptiä myytävät itsehoitolääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen ja tilapäiseen käyttöön oireiden lievittämiseksi tai poistamiseksi silloin, kun lääkärikäynnille ei ole tarvetta. Tyypillisesti oireet ovat tällöin niin selvät tai lievät, ettei lääkärin vastaanotolle ole tarvetta. Esimerkiksi särkylääkkeet tilapäiskäyttöön, flunssanuhan oireita lievittävät lääkkeet ja allergialääkkeet ovat tyypillisiä esimerkkejä itsehoitolääkkeistä.

Lisäneuvontaa vaativat itsehoitolääkkeet

Lisäneuvontaa vaativat itsehoidon lääkevalmisteet (niin sanotut LVI-kategorian lääkkeet) eivät edellytä lääkemääräystä, mutta proviisorin tai farmaseutin on ensin varmistuttava lääkkeen sopivuudesta asiakkaalle sekä siitä, että asiakas tietää käyttöön liittyvät rajoitukset. Kategoriaan kuuluvat esimerkiksi jälkiehkäisyvalmisteet ja orlistaattia sisältävät laihdutuslääkkeet. Lisäneuvontaa vaativat lääkkeet voi hankkia farmasistin antaman opastuksen jälkeen ja saat niistä lisätietoa henkilökunnaltamme. Jos et ole varma siitä, onko tarvitsemasi itsehoitolääke LVI-kategoriaan kuuluvaa, kysy asiasta henkilökunnalta.

Myös itsehoitolääkkeiden käytöllä on rajoituksia

Itsehoitoon soveltuvat lääkkeet sisältävät usein samoja lääkeaineita kuin reseptilääkkeet, mutta pakkauksen sisältämä lääkemäärä on pienempi. Itsehoitolääkkeiden käytöllä on rajoituksia eikä niitä voi käyttää pitkäaikaisesti tai säännöllisesti ilman lääkärin seurantaa. Lääkkeillä voi olla myös haitallisia vaikutuksia ja käytön tarvetta on aina punnittava suhteessa lääkkeestä saatavaan hyötyyn. Varmista siksi aina farmaseutilta, että itsehoitolääke on sopiva juuri sinun tilanteeseesi. Jos oireet pitkittyvät eivätkä itsehoitovalmisteet tarjoa niihin tarvittavaa helpotusta, on aina aiheellista kääntyä lääkärin puoleen. Lisätietoa itsehoitolääkkeistä saat aina kysymällä apteekkimme henkilökunnalta.

Apua lääkkeiden valintaan

Autamme mielellämme Sinua valitsemaan tehokkaimmat ja turvallisimmat lääkkeet itsenäiseen hoitoon. Tervetuloa apteekkiimme Helsingin Herttoniemenrantaan!


Lue myös muista apteekkituotteista ja palveluistamme! Tutustu myös kuukausittain vaihtuviin Avainapteekkien tarjouksiin.

Tutustu Avainapteekkien kuukausitarjouksiin!

Itsehoitotuotteet apteekista

Särkylääkkeet ovat yleisimpiä itsehoitolääkkeitä.

Itsehoidon lääkkeisiin sisältyy myös allergialääkkeitä

Itsehoitolääkkeissä on myös useita allergialääkkeitä.