Itsehoitolääkkeet

Ilman reseptiä myytävät itsehoitolääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen ja tilapäiseen käyttöön oireiden lievittämiseksi tai poistamiseksi silloin, kun lääkärikäynnille ei ole tarvetta. Tyypillisesti oireet ovat tällöin niin selvät ja lievät, ettei lääkärikäynnille ole tarvetta. Esimerkiksi miedot särkylääkkeet, nuhan oireita lievittävät lääkkeet ja lääkevalmisteet ovat yleisiä esimerkkejä itsehoitolääkkeistä.

Itsehoitolääkkeiden käytöllä on rajoituksia

Itsehoitolääkkeet sisältävät usein samoja lääkeaineita, kuin reseptilääkkeet, mutta pakkauksen sisältämä lääkemäärä on pienempi. Itsehoitolääkkeiden käytöllä on siksi myös rajoituksia eikä niitä voi käyttää pitkäaikaisesti tai säännöllisesti ilman lääkärin seurantaa. Lääkkeillä voi olla myös haitallisia vaikutuksia ja käytön tarvetta on aina punnittava suhteessa lääkkeestä saatavaan hyötyyn. Varmista siksi aina farmaseutilta, että itsehoitolääke on sopiva juuri sinun tilanteeseesi. Mikäli oireet pitkittyvät eikä itsehoitolääkkeet tarjoa niihin tarvittavaa helpotusta, on aina aiheellista siirtyä lääkärin puoleen pitkäaikaisen itsehoitolääkkeiden käytön jatkamisen sijaan. Lisätietoa itsehoitolääkkeistä saat aina kysymällä apteekkimme henkilökunnalta.

Lisäneuvontaa vaativat itsehoitolääkkeet

Lisäneuvontaa vaativat itsehoitolääkkeet (niin sanotut LVI-kategorian lääkkeet) eivät edellytä lääkemääräystä, mutta proviisorin tai farmaseutin on ensin varmistuttava lääkkeen sopivuudesta asiakkaalle sekä siitä, että asiakas tietää käyttöön liittyvät rajoitukset. Kategoriaan kuuluvat esimerkiksi jälkiehkäisyvalmisteet ja orlistaattia sisältävät laihdutuslääkkeet. Lisäneuvontaa vaativat itsehoitolääkkeet voi hankkia farmasistin antaman opastuksen jälkeen ja saat niistä lisätietoa henkilökunnaltamme. Jos et ole varma siitä, onko tarvitsemasi itsehoitolääke LVI-kategoriaan kuuluvaa, kysy asiasta rohkeasti apteekkimme henkilökunnalta.

Lue myös muista apteekkituotteista ja palveluistamme! Tutustu myös kuukausittain vaihtuviin Avainapteekkien tarjouksiin.

Tutustu Avainapteekkien kuukausitarjouksiin!

Itsehoitolääkkeet

Särkylääkkeet ovat yleisimpiä itsehoitolääkkeitä.

Itsehoitolääkkeisiin sisältyy myös allergialääkkeitä

Itsehoitolääkkeissä on myös useita allergialääkkeitä.